Met name strafrechtelijke kwesties over de financieel-economische aspecten zijn aandachtspunten voor Tonino & Partners. Voorbeelden zijn faillissementsfraude (het benadelen van de boedel en daarmee crediteuren), beleggingsfraude (zoals pyramidefondsen), flessentrekkerij, acquisitiefraude (spookfacturen) en vele vormen van oplichting.

 

Economisch strafrecht betreft vooral regels van ordening van ondernemingsactiviteiten, zoals vergunningen, inrichtingseisen, milieuregels en regels rond arbeid.

 

Het accent in het financiële strafrecht ligt op zaken van marktmanipulatie en gebruik voorwetenschap, en overtreding van meldingsplichten van effectentransacties. Ook overtreding door instellingen van de meldingsregels rond ongebruikelijke transacties en overtreding van andere complianceregels wordt vaker strafrechtelijk vervolgd.

 

Ook is in toenemende mate de opbrengst van criminele activiteiten voorwerp van onderzoek; als zelfstandig strafbaar feit in de vorm van witwassen, of in een aparte procedure tot vaststellen en het ontnemen van criminele gelden en investeringen.