Op 19 december 2016 is de compensatieregeling rentederivaten voor MKB-ers definitief vastgesteld, zie onderstaande link.

 

Dit Herstelkader rentederivaten regelt hoe banken hun klanten voor het verkopen van rentederivaten moet compenseren. Iedere MKB-er krijgt in ieder geval een coulance vergoeding tot maximaal EUR 100.000 over hetgeen tot op heden op grond van de renteswap aan de bank is betaald. Ook in het verleden doorgevoerde verhogingen van rente-opslagen worden ongedaan gemaakt. Potentieel moeten dan ook forse bedragen aan compensatie door de banken worden uitgekeerd. Alle banken hebben de compensatieregeling aanvaard.

 

Zelf actie ondernemen verstandig

De compensatieregeling is echter complex en bestaat uit vier stappen die elk relevant kan zijn voor het bepalen van de vergoeding waar een MKB-er recht op heeft. Daarnaast gelden er diverse, vaak technische, vereisten om in aanmerking te kunnen komen voor de compensatieregeling. Het kan dan ook de moeite lonen om aangeboden compensatie goed na te rekenen.

De afgelopen maanden is er proefgedraaid met fictieve dossiers en daaruit is gebleken dat er nog veel verschillen zijn in uitgangspunten en interpretatie van de regeling. Als u akkoord gaat met het voorstel voor compensatie van de bank, is de zaak ook definitief en onherroepelijk afgehandeld.

 

MKB-ers die niet onder het Herstelkader vallen, moeten zelf aan de bel trekken als ze het daar niet mee eens zijn of getoetst willen zien. Het feit dat een MKB-er niet onder het Herstelkader valt, wil overigens niet zeggen dat geen schadevergoeding door de bank verschuldigd is. En indien een renteswap vóór 1 april 2011 is geëindigd, dan moet de betreffende MKB-er zelf vóór 30 juni 2017 bij de bank een verzoek om compensatie indienen. De bank zal u hier niet op wijzen.

 

Mocht u advies wensen over de toepasbaarheid van het Herstelkader op uw situatie of het aanbod van de bank gecheckt willen hebben, kunt u zich voor beperkte kosten wenden tot Tonino & Partners. Stuur gerust een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 020-4282166.

 

Tonino & Partners heeft in veel rentederivaten dossiers geadviseerd en geprocedeerd. Zo heeft het gerechtshof Amsterdam in een zaak van Tonino & Partners vorig jaar voor het eerst een beroep op dwaling gehonoreerd en met terugwerkende kracht de renteswap vernietigd.